Valpeplaner

Valpeplaner


Neste kull er planlagt tidligst i begynnelsen av 2024.

Kennel Latruda fikk sitt første valpekull i 1985, etter å ha hatt rasen siden 1982.  I 1998 ble det siste kullet i den første generasjonen bak kennel Latruda  registrert, og i 2007 overtok jeg kennelnavnet og fikk mitt første kull i 2011.


Jeg forholder meg til Norsk Kennel Klubs etiske grunnregler for avl og oppdrett, og Norsk Berner Sennenhundklubbs retningslinjer for avl.


Målet er å bevare det gode i rasen, i våre linjer og i enkeltindividet, men også å jobbe mot en forbedring av svakheter og utfordringer i både rase og enkeltindivid.  Sunn mentalitet og helse, god levealder og et rasetypisk eksteriør er de tre hjørnesteinene for min avlsfilosofi.


Jeg ønsker å gi valpene en best mulig start på livet, og bruker derfor mye tid på å evaluere egne hunder og  valper fra oss før jeg avgjør om det er en verdig avlshund. Jeg bruker også mye tid på å granske og kartlegge for å finne gode hannhunder som passer til tispa og kan gi en interessant kombinasjon. Jeg synes det er viktig at tispa blir voksen før hun skal ta på seg en krevende og viktig morsrolle, og forsøker derfor å vente med første kull til tispa er minst 2.5 år, helst eldre. Jeg har heller ikke hyppige kull på mine tisper, da det er en fysisk krevende jobb både å gå drektig, føde og å ta seg av valpene, og de fortjener en god pause hvor de kan være "bare hund" etter et valpekull. Jeg ønsker også å se hva tispa ga i sitt første kull før jeg eventuelt vurderer et kull nummer to, slik at valg av hannhund kan justeres ut fra en foreløpig avkomsgranskning - som for meg handler om mer enn bare røntgenstatistikk.


Som hannhundeier er jeg også bevisst mitt ansvar og delaktighet i den kombinasjonen som gjøres, og jeg er derfor selektiv med hvilke og hvor mange tisper egen hannhund får brukes på.


Ta gjerne kontakt for å høre mer om  valpeplaner og avlsfilosofi. Vi har ikke valpekull hvert år.